آشنایی با مسجد سلطان احمد به عنوان جاذبه گردشگری

آشنایی با مسجد سلطان احمد به عنوان جاذبه گردشگری

مسجد سلطان احمد یا مسجد آبی یکی از شاهکارهای معماری حکومت عثمانی است که در شهر استانبول بنا شده است. امروزه این مسجد به عنوان یکی از گزینه های گردشگری جهت بازدید توریست های خارجی و داخلی معرفی می شود. در این مقاله در خصوص تاریخچه این مسجد صحبت خواهد شد.

تور استانبول معمولا دارای برنامه ریزی فشرده ای می باشد زیرا استانبول یکی از شهرهای زیبای جهان می باشد که دارای مکان ها دیدنی بسیاری است. مسجد سلطان احمد که به آن مسجد آبی نیز گفته می شود یکی از جاذبه های گردشگری استانبول است که نظر هر توریستی را به خود جلب می نماید. این مسجد به این دلیل با نام مسجد آبی خوانده می شود که در ساخت آن و برای تزئینات داخلی آن از کاشی های آبی بسیاری استفاده شده است. البته در روایت دیگر بیان می شود، با توجه به ارتفاع گنبد و مناره های این مسجد که از سمت دریا دید داشت، ملوانان هنگام نزدیک شدن به شهر می توانستند این مسجد را مشاهده نمایند. به همین دلیل به آن مسجد آبی را نیز نسبت می دهند.

تاریخچه مسجد سلطان احمد و روایات مربوطه:

به گزارش سفر باتو ، مسجد سلطان احمد در اواخر قرن 16 و اوایل قرن 17 توسط سلطان احمد جهت عبادت بنا شد. بعضی افراد دلیل نام گرفتن این مسجد را به نام سلطان احمد از این حیث می دانند که اولین مسجدی که در شهر استانبول با این عظمت بنا شد، توسط دستور سلطان احمد در سن 19 سالگی بود. مسجد سلطان احمد از لحاظ موقعیت جغرافیایی نزدیک به مسجد ایاصوفیه که در ابتدا کلیسا خوانده می شد، است. مردم ترکیه و معماران عنوان می نمایند که از خیلی جهات مسجد سلطان احمد با ایاصوفیه از لحاظ هنر معماری رقابت می نماید و می توان عنوان نمودن که برتری نیز دارد.

از لحاظ مساحت مسجد ایاصوفیه نسبت به مسجد سلطان احمد بسیار وسیع تر می باشد اما در مقام زیبایی و شکوه و جلال، هر دو مسجد اقتدار پادشاهان آن زمان را نشان می دهند. گفتنی است که در گذشته داخل این مسجد مکان هایی به عنوان مسجد، مسافرخانه و شفاخانه وجود داشت که البته با گذر زمان این بخش ها از بین رفتند و تنها بخش مسجد آن باقی مانده است.
مسجد سلطان احمد و یا همان مسجد آبی دارای 6 مناره می باشد. افرادی که به وسیله تور استانبول به این شهر زیبا سفر می کنند، اولین سوالی که پس از بازدید از مسجد سلطان احمد خواهند پرسید این مورد است که چرا این مسجد دارای 6 مناره است؟ در پاسخ به این سوال روایتی وجود دارد که معمار مسجد مذکور در فهم منظور سلطان احمد دچار اشتباه گردید.
سلطان احمد به معمار مسجد دستور داد که مسجدی با مناره های طلا بسازد حال آنکه وی مسجدی با 6 مناره ساخت دلیل این اشتباه نیز از آنجا سرچشمه می گیرد که شباهت بین واژه های آلتی و آلتین که به معنی 6 و عدد طلایی است، بسیار نزدیک به هم می باشد و وی این مورد را به اشتباه متوجه گردید.

آیا بازدید از مسجد سلطان احمد در تور استانبول ارزشمند است ؟

مسجد سلطان احمد از دید بیرونی رنگ آبی ندارد اما در درون مسجد برای زیباتر نمودن تزئینات از کاشی های آبی و لاجوردی استفاده شده است. کاشی هایی که برای تزئین در گنبد های این مسجد استفاده می شوند دارای طرح گل و درخت می باشند. این مسجد زیبا در شهر استانبول می تواند چشم هر توریست را به خود جلب نماید. چهل چراغ هایی که در این مسجد قرار دارند بسیار دلفریب و زیبا است. این مسجد دارای 260 پنجره است. پنجره های مسجد آبی در گذشته دارای شیشه های رنگی بوده است که امروزه رنگ این شیشه ها تغییر نموده اند.

مسجد آبی و یا مسجد سلطان احمد دارای معماری مکعبی می باشد که به جز گنبد اصلی دارای 8 گنبد فرعی می باشد. در این مسجد تلاش شده است تا از هرگونه خطا جلوگیری شود لذا اولین موردی که شاید به چشم آید، تقارن عجیب در بحث معماری آن است. یکی از بخش هایی که اکثر توریست ها به عنوان نماد مسجد سلطان احمد از آن یاد می نمایند، بخش محراب مسجد است. در این بخش با سنگ های مرمر ساخته شده که در کنار آن پنجره های بسیار واقع شده است.

مسجد سلطان احمد دارای دو دروازه ورودی است. ورودی اصلی مسجد از سمت غرب می باشد اما به دستور سلطان، هر کس که قصد عبادت نداشت می توانست از دروازه شمالی وارد محوطه مسجد شود.

سخن آخر:

مسجد سلطان احمد یکی از جاذبه های گردشگری شهر استانبول می باشد. پیشنهاد می شود در برنامه گردش از استانبول حتما بازدید از این محل، قرار گیرد. نوع معماری این مسجد به گونه ای می باشد که در همه احوال امکان پیچیدن صدا در محیط آن وجود دارد. بازدید از این مسجد دارای آداب خاصی است به طور مثال برای بانوان لازم است تا موها و دستانشان پوشیده باشد. همچنین امکان ورود با کفش در مسجد آبی ممکن نمی باشد.
یکی از نکات جالب بازدید از مسجد، این مهم می باشد که توریست ها می توانند به صورت رایگان از آن بازدید نمایند. معمولا از ساعت 9 صبح لغایت 5 عصر می توانید برای مشاهده این اثر شاهکار معماری استانبول به آن مراجعه نمایید.

دسته بندی: مقاله
بروز رسانی توسط در شنبه 3 اسفند 1398

کپی برداری از مطالب سایت با ذکر نام رایکو ساپورت و لینک مستقیم بلا مانع است.