ارز دیجیتال مونرو (XMR) چیست؟
ارز دیجیتال مونرو (XMR) چیست؟
معایب مونرو چیست؟
ارز دیجیتال مونرو به دلیل ویژگی حفظ حریم خصوصی شهرت و پذیرش فوق العادهای در بین اعضای جامعه کریپتوکارنسی کسب کرده است.مونرو (XMR) که در سال 2014 عرضه شد یک ارز دیجیتال متنباز (open source) با تمرکز بر حفظ حریم خصوصی است که با استفاده از مفهوم بلاکچین ساخته شده و کار میکند.
برخی از ارزهای دیجیتالی که در سالهای اخیر عرضه شده اند به دنبال افزایش حریم خصوصی و ناشناس ماندن هویت افراد در تراکنشها بودهاند. برخی از این رمزارزها به عموم اجازه مشاهده تمام تراکنشها را میدهند، درحالیکه در برخی دیگر حفظ حریم خصوصی امری اختیاری است. در این بین، ارز دیجیتال مونرو به دلیل ویژگی حفظ حریم خصوصی شهرت و پذیرش فوق العادهای در بین اعضای جامعه کریپتوکارنسی کسب کرده است.
مونرو (XMR) که در سال 2014 عرضه شد یک ارز دیجیتال متنباز (open source) با تمرکز بر حفظ حریم خصوصی است که با استفاده از مفهوم بلاکچین ساخته شده و کار میکند. بلاکچین، که اساس تکنولوژی ارزهای دیجیتال است، یک دفترکل عمومی است که تمام تراکنشهای انجام شده روی شبکه را نشان میدهد. بلاکچین مونرو به شکلی طراحی شده تا این شفافیت را نداشته باشد.
مونرو اطلاعات مرتبط با تراکنشها، مانند هویت فرستندهها و گیرندهها و همچنین مقدار منتقل شده در هر تراکنش، را با مخفی کردن آدرس استفاده شده توسط شرکت کنندهها ناشناس میکند. علاوه بر حفظ حریم شخصی، فرآیند ماینینگ مونرو نیز براساس مفهوم تساویگری انجام میشود، این مفهوم تمام افراد جامعه را مساوی و شایسته دریافت فرصتهای برابر میداند.
به هنگام راهاندازی مونرو، سازندگان آن هیچ سهمی برای خود نگه نداشتند و تمام آن را روی توزیع و پشتیبانی از جامعه مونرو برای توسعه بیشتر این ارز مجازی سرمایهگذاری کردند.
مونرو از یک فرآیند استخراج پشتیبانی میکند که در آن به افراد با پیوستن به استخرهای ماینینگ (mining pool) و شروع فرایند استخراج، پاداش داده میشود. البته کابران میتوانند به شکل انفرادی نیز مونرو استخراج کنند.
استخراج مونرو را میتوان با استفاده از یک کامپیوتر استاندارد انجام داد و نیازی نیست فرد از سخت افزار خاصی مانند (application-specific integrated circuit) یا ایسیک (ASIC) استفاده کند. مونرو روی تمام پلتفرمهای سیستم عامل از جمله ویندوز، macOS، لینوکس، اندروید، و FreeBSD اجرا میشود.
حفظ حریم خصوصی در مونرو
مونرو حفظ حریم شخصی را با استفاده از مفاهیمی مانند امضاهای حلقهای (ring signatures) و آدرسهای مخفی (stealth addresses) بهبود می بخشد.
امضاهای حلقهای باعث میشود که یک فرستنده بتواند هویت خود را از سایر افراد در یک گروه مخفی کند. امضاهای حلقهای امضاهای دیجیتالی ناشناسی از یک عضو از گروه هستند، درحالیکه مشخص نیست که کدام عضو گروه تراکنش را امضا میکند.
برای ایجاد یک امضای حلقه، پلتفرم مونرو از ترکیبی از کلیدهای حساب فرستنده استفاده کرده و آن را با کلیدهای عمومی روی بلاکچین یکپارچه میکند، کاری که آن را هم منحصر به فرد و هم خصوصی میکند. این فرآیند اجازه میدهد تا هویت فرستنده نیز مخفی شود زیرا حصول اطمینان از اینکه کلیدهای کدام اعضای گروه برای ایجاد این امضای پیچیده استفاده شده است به لحاظ کامپیوتری امری غیرممکن است.
آدرسهای مخفی نیز به حفظ حریم خصوصی بیشتر کمک میکنند. این آدرسهای تصادفی یک بار مصرف از طرف گیرنده برای هر تراکنش ایجاد میشوند. از طریق استفاده از این آدرسهای مخفی میتوان آدرس واقعی مقصد یک تراکنش و در نتیجه هویت گیرنده را نیز پنهان کرد.
علاوه بر این، تراکنشهای محرمانه حلقهای (Ring Confidential Transactions) یا RingCT ها میتوانند مقدار تراکنش را نیز مخفی کنند. پس از کسب موفقیت در پنهان کردن هویت فرستنده و گیرنده، عملکرد RingCT در سال 2017 معرفی و جزو جداناپذیر تمام تراکنشهای انجام شده در شبکه مونرو شد.
بیت کوین، که مشهورترین ارز دیجیتال در جهان است بر اساس پروتکلی کار میکند که تلاش دارد هویت اشخاص را با آدرسهای مستعار مخفی کند. این آدرسهای مستعار به طور تصادفی و از ترکیب حروف الفبا و اعداد تشکیل میشوند. با این حال، حریم شخصی افراد در این روش به طور کامل حفظ نمیشود زیرا آدرسهای بیت کوین و همچنین تراکنشها روی بلاکچین ثبت میشوند و در دسترس عموم قرار میگیرند.
حتی آدرسهای مستعار نیز نمیتوانند به طور کامل خصوصی باشند. تعدادی تراکنش که توسط یک نفر در طول یک بازه زمانی انجام شده باشد را میتوان مرتبط با آن آدرس دانست و از این رو عموم افراد، دولت، خانواده و دوستان میتوانند از تراکنشهای صاحب آدرس مطلع شده و در نتیجه هویت او را شناسایی کنند.
یکی دیگر از مزایای مونرو نسبت به بیتکوین، تعویض پذیری (fungibility) آن است، به این معنی که دو واحد از یک ارز را میتوان متقابلا با هم جایگزین کرد و هیچ تفاوتی بین این دو وجود ندارد. با اینکه دو اسکناس یک دلاری به لحاظ بها با یکدیگر برابر هستند، به علت اینکه هر کدام یک شماره سریال خاص دارند با هم تعویض پذیر نیستند. در مقابل، دو تکه 50 گرمی طلا با عیار یکسان تعویضپذیر هستند، زیرا هر دو بهایی برابر دارند و فاقد ویژگی متمایزکننده هستند. با استفاده از این مثال میتوان گفت یک بیت کوین مانند یک اسکناس یک دلاری است درحالیکه یک مونرو شبیه به یک تکه طلاست.
تاریخچه تراکنش هر بیتکوین روی بلاکچین ثبت میشود و از این رو اگر از یک بیت کوین در مواردی مانند کلاهبرداری، قمار، و دزدی استفاده شده باشد، میتوان آن را شناسایی و دنبال کرد، و امکان مسدود کردن، معلق کردن، یا بستن حسابهایی که چنین واحدهایی از بیت کوین را نگهداری میکنند وجود دارد. مونرو، با تاریخچه تراکنش غیرقابل ردیابی اش، به اعضای شبکه امنیت بیشتری میدهد و دیگر خطر عدم پذیرش یا قرار گرفتن در لیست سیاه برای داراییهای آنها وجود نخواهد داشت.
معایب مونرو
با اینکه مونرو به شهرت و پذیرش چشمگیری دست پیدا کرده است، هنوز هم چالشهایی بر سر راه این شبکه وجود دارد. ویژگی غیرقابل ردیابی و خصوصی بودن مونرو ممکن است باعث ایجاد سواستفادههای غیرقانونی در بازارهایی مانند خریدوفروش مواد مخدر و قمار شود. بازارهای دارک وب (dark web)، استفاده روزافزونی از مونرو داشتهاند. مونرو اساسا ارزی است که افراد بیشتری از آن برای فعالیتهای غیرقانونی استفاده میکنند زیرا مراجع قانونی نمیتوانند کنترلی روی سرمایه داشته باشند و ارزهای مونرو نیز به سختی قابل ردیابی هستند.
منبع خبر: اخبار ارز دیجیتال نیپوتو